fbpx

Ukkohallan nähtävyydet

Meiltä ja lähialueelta löydät historiallisia paikkoja ja luonnon ihmeellisiä muotoja.

 

 

 

Lähellä Ukkohallaa

Ukkohallassa kävelymatkan päässä on ainutlaatuinen kaksihaarainen vesiputous, Komulanköngäs, joka vyöryy alas kuuden metrin putouksena. Vesiputouksen kaksoishaarat kohtaavat altaassa, joka kutsuu virkistävään pulahdukseen. Komulanköngäs on UKK-vaellusreitin varrella, mutta sen saavuttaa helposti autolla: parkkipaikalta on vain kivenheitto putoukselle.

Komulanköngäs sijaitsee Lauttajärvestä lähtevässä Syväjoessa, noin neljän kilometrin päässä Ukkohallan matkailukeskuksesta. Könkäässä sijaitseva mylly on joesta erilleen louhitussa väylässä, josta vanha kansa käytti nimitystä ”rosvohotu”. Putouksen päältä sekä alhaalta hiihtoladun/vaellusreitin vierestä löytyy nuotiopaikat eväiden nauttimiseen.

Hiidenkirkko ja Vorlokin rotkolaaksot ovat syviä kalliorepeämiä, joiden pohjalla voi olla lunta ja jäätä vielä keskikesän helteilläkin. Vorlokin rotkolaakso on UKK-reitillä välillä Hyrynsalmi–Komulanköngäs, ja Hiidenkirkko sijaitsee Hakokylässä Ylä-Tervajärven itäpäässä.

Hyrynsalmen keskiosissa sijaitsee Vuorilampi, jylhän kaunis kallioseinämäinen erämaalampi. Metsähallitus on rakentanut lammen ympärille luontopolun sekä rannalle laavun nuotiopaikkoineen ja pöytineen.

Hallan Ukko J. A. Heikkinen rakennutti jääkäreille piilopirtin, Jääkäripirtin, Hyrynsalmelle Saarijärven saareen, jota myöhemmin ruvettiin kutsumaan Jääkärisaareksi. Jääkäripirtti on alueen arvokkaimpia kulttuurihistoriallisia kohteita.

Löytöjoen terva- ja tärpättitehdas, niin sanottu Hallan Ukon tervauuni, sijaitsee Hallan tilan naapurissa Löytöjoen varressa, noin 16 kilometrin päässä Hyrynsalmen kirkonkylältä. Tehtaan rakennutti vuonna 1924 Johan Alfred Heikkinen eli Hallan Ukko. Heikkinen oli valtiopäivämies ja monipuolinen elinkeinojen kehittäjä.

Niin Jääkäripirtti kuin Hallan Ukon tervauuni sijaitsevat Saarijärven aarnialueella. Alueelle ominaisia ovat erämaiset metsät ja suot. Nähtävyyksien äärelle pääsee retkeilypolkua pitkin.

Lue lisää Hyrynsalmen nähtävyyksistä.

Automatkan päässä

Raatteen Portti ja Talvisodan Monumentti
Raatteen Portti rakennettiin talvisodassa kaatuneiden muistoksi. Raatteen Portissa, 24 kilometriä Suomussalmen keskustasta Kuhmoon päin, on Talvisota Suomussalmella -näyttely, jossa on esillä muun muassa alkuperäistä esineistöä ja kuvia talvisodan ajalta sekä Raatteen tien pienoismalli ja visiohuone, joka vie kävijän keskelle korpisotaa. Ulkona kävijät hiljentää vaikuttava Talvisodan monumentti.

Hiljainen Kansa
Noin 30 kilometriä Suomussalmen keskustasta pohjoiseen on tuhatpäinen Hiljainen kansa. Tuulessa huojuva turvepäinen peltokansa on ainutlaatuisuudessaan mykistävä teos.

Ilmari Kianto -näyttely
Näyttely esittelee korpikirjailija Kiannon laajaa tuotantoa ja värikkäitä elämänvaiheita kuvin, tekstein, esinein ja multimediaesityksin.

Kivikautiset kalliomaalaukset
Suomussalmella on ollut asutusta jo esihistoriallisella ajalla. Tästä ovat todisteena Hossan upeat kalliomaalaukset – Värikalliot. Suomen pohjoisimmat kalliomaalaukset löydettiin Hossan retkeilyalueen pohjoisosasta, Somerjärven rannasta vuonna 70-luvun loppupuolella. Maalauksien iäksi on arvioitu noin 3500–4500 vuotta.

Lue lisää Suomussalmen nähtävyyksistä.

 

 

Suomen suurin vesiputous

Puolangan Hepoköngäs on Kainuun suosituimpia luontonähtävyyksiä. Se on myös Suomen suurin vesiputous, kun mitataan vapaata pudotuskorkeutta. Hepokönkään korkeus on huimat 24 metriä.

Hepoköngäs sopii mainiosti myös liikuntarajoitteiselle tai lastenrattaiden kanssa kulkevalle, sillä parkkipaikalta on aivan putouksen yläjuoksulle johdattavat leveät polut ja ajosillat. Ylhäällä on uusittu ja suojaisa laavu ulkokäymälöineen.

Uusia näköaloja näköalatornista

Mustarindassa voi vierailla kansainvälisessä taidenäyttelyssä, samoilla vanhan metsän luontopolulla ja ihastella upeita näköaloja Paljakanvaaran näkötornilla, joka on tuntureiden eteläpuolisen Suomen korkein paikka 404 metrin korkeudessa. Mustarinda-talon ympäristössä humisevat arvokkaat, paikoin täysin luonnontilaiset aarniometsät.

Mustarinda sijaitsee Kainuun toiseksi korkeimman vaaran laella Paljakan luonnonpuiston koillislaidalla, aivan Ukkohallan matkailualueen naapurissa. Mustarinda-seura ry vaalii luonnon ja kulttuurin monimuotoisuutta tuomalla yhteen taiteen, tieteen ja järjestöelämän toimijoita keskusteluihin, seminaareihin, näyttelyihin ja tapahtumiin. Se tarjoaa myös tiloja eri alojen taiteilijoiden ja tutkijoiden käyttöön sekä majoituspalveluja.

Tutustu Mustarindaan