Nähtävyydet – Ukkohalla Resort

Ukkohallan alueen nähtävyydet muodostuvat historiallisesti merkittävistä paikoista sekä luonnon ihmeellisistä muodoista. 

Nähtävyydet Hyrynsalmella

Komulanköngäs sijaitsee Lauttajärvestä lähtevässä Syväjoessa, muutaman kilometrin päässä Ukkohallan matkailukeskuksesta. Könkäässä sijaitseva mylly on joesta erilleen louhitussa väylässä, josta vanha kansa käytti nimitystä ”rosvohotu”.

Hiidenkirkko ja Vorlokin rotkolaaksot ovat syviä kalliorepeämiä, joiden pohjalla voi olla lunta ja jäätä vielä keskikesän helteilläkin. Vorlokin rotkolaakso on UKK-reitillä välillä Hyrynsalmi–Komulanköngäs, ja Hiidenkirkko sijaitsee Hakokylässä Ylä-Tervajärven itäpäässä.

Hyrynsalmen keskiosissa sijaitsee Vuorilampi, jylhän kaunis kallioseinämäinen erämaalampi. Metsähallitus on rakentanut lammen ympärille luontopolun sekä rannalle laavun nuotiopaikkoineen ja pöytineen.

Hallan Ukko J. A. Heikkinen rakennutti jääkäreille piilopirtin, Jääkäripirtin, Hyrynsalmelle Saarijärven saareen, jota myöhemmin ruvettiin kutsumaan Jääkärisaareksi. Jääkäripirtti on alueen arvokkaimpia kulttuurihistoriallisia kohteita.

Löytöjoen terva- ja tärpättitehdas eli niin sanottu Hallan Ukon tervauuni sijaitsee Hallan tilan naapurissa Löytöjoen varressa, noin 16 kilometrin päässä Hyrynsalmen kirkonkylältä. Tehtaan rakennutti vuonna 1924 Johan Alfred Heikkinen eli Hallan Ukko. Heikkinen oli valtiopäivämies ja monipuolinen elinkeinojen kehittäjä.

Niin Jääkäripirtti kuin Hallan Ukon tervauuni sijaitsevat Saarijärven aarnialueella. Alueelle ominaisia ovat erämaiset metsät ja suot. Nähtävyyksien äärelle pääsee retkeilypolkua pitkin.

Lue lisää Hyrynsalmen nähtävyyksistä.

Nähtävyydet Suomussalmella

Raatteen Portti ja Talvisodan Monumentti
Raatteen Portti rakennettiin Talvisodassa kaatuneiden muistoksi. Raatteen Portissa, 24 kilometriä Suomussalmen keskustasta Kuhmoon päin, on Talvisota Suomussalmella -näyttely, jossa on esillä muun muassa alkuperäistä esineistöä ja kuvia talvisodan ajalta sekä Raatteen tien pienoismalli ja visiohuone, joka vie kävijän keskelle korpisotaa. Ulkona kävijät hiljentää vaikuttava Talvisodan monumentti.

Hiljainen Kansa
Noin 30 kilometriä Suomussalmen keskustasta pohjoiseen on tuhatpäinen Hiljainen kansa. Tuulessa huojuva turvepäinen peltokansa on ainutlaatuisuudessaan mykistävä teos.

Ilmari Kianto -näyttely
Näyttely esittelee korpikirjailija Kiannon laajaa tuotantoa ja värikkäitä elämänvaiheita kuvin, tekstein, esinein ja multimediaesityksin.

Kivikautiset kalliomaalaukset
Suomussalmella on ollut asutusta jo esihistoriallisella ajalla. Tästä ovat todisteena Hossan upeat kalliomaalaukset – Värikalliot. Suomen pohjoisimmat kalliomaalaukset löydettiin Hossan retkeilyalueen pohjoisosasta, Somerjärven rannasta vuonna 70-luvun loppupuolella. Maalauksien iäksi on arvioitu noin 3500–4500 vuotta.

Lue lisää Suomussalmen nähtävyyksistä.

www.ukkohalla-5 www.ukkohalla-4 www.ukkohalla-3 www.ukkohalla-2 www.ukkohalla-1 www.ukkohalla