Automatkan päässä

Raatteen Portti ja Talvisodan Monumentti

Raatteen Portti rakennettiin talvisodassa kaatuneiden muistoksi. Raatteen Portissa, 24 kilometriä Suomussalmen keskustasta Kuhmoon päin, on Talvisota Suomussalmella -näyttely, jossa on esillä muun muassa alkuperäistä esineistöä ja kuvia talvisodan ajalta sekä Raatteen tien pienoismalli ja visiohuone, joka vie kävijän keskelle korpisotaa. Ulkona kävijät hiljentää vaikuttava Talvisodan monumentti.

Hiljainen Kansa

Noin 30 kilometriä Suomussalmen keskustasta pohjoiseen on tuhatpäinen Hiljainen kansa. Tuulessa huojuva turvepäinen peltokansa on ainutlaatuisuudessaan mykistävä teos.

Ilmari Kianto -näyttely

Näyttely esittelee korpikirjailija Kiannon laajaa tuotantoa ja värikkäitä elämänvaiheita kuvin, tekstein, esinein ja multimediaesityksin.

Kivikautiset kalliomaalaukset

Suomussalmella on ollut asutusta jo esihistoriallisella ajalla. Tästä ovat todisteena Hossan upeat kalliomaalaukset – Värikalliot. Suomen pohjoisimmat kalliomaalaukset löydettiin Hossan retkeilyalueen pohjoisosasta, Somerjärven rannasta vuonna 70-luvun loppupuolella. Maalauksien iäksi on arvioitu noin 3500–4500 vuotta.